Президентът Румен Радев обсъди с молдовския министър-председател Доран Речан съдействието на България

...
Президентът Румен Радев обсъди с молдовския министър-председател Доран Речан съдействието на България
Коментари Харесай

Какво важно си казаха президентът Радев и молдовският премиер Доран Речан

Президентът Румен Радев разиска с  молдовския министър-председател Доран Речан  съдействието на България за укрепването на европейския път на Молдова и ролята на българската общественост в страната като мост на съгласие и взаимно доверие сред двете страни. Разговорът се организира в рамките на Срещата на Европейската политическа общественост, която през днешния ден се състоя в Молдова. Държавният глава поздрави молдовската страна за семейството на форума и за отличната организация.
 
В хода на диалога българският държавен глава още веднъж очерта поддръжката на България за стратегическия път на европейска интеграция на Молдова . Като явен знак за тази поддръжка Румен Радев посочи  договора, подписан предходната година по време на визитата му в Молдова, посредством който се подсигурява достъп на Молдова до българската газопреносна мрежа. Така България подкрепя енергийната сигурност на страната, осигурявайки опция за диверсификация на доставките. От своя страна Доран Речан изказа благодарност за помощта, оказана от България в сериозен за Молдова интервал.
 

В диалога президентът означи, че единствено през 2022 година България е предоставила 1,4 млн. евро за разнообразни планове с огромно социално-икономическо значение на страната. 
 
Румен Радев и Доран Речан подчертаха отличните двустранни връзки и упоритостта за тяхното следващо надграждане и развиване. Етническите българи в Молдова са лоялни жители на страната и способстват за културното й благосъстояние, беше общата позиция по време на срещата. Премиерът Речан съобщи, че Молдова се стреми да резервира мултиетническия темперамент на страната и бесарабските българи са високо ценени. Министър-председателят даде образец с двама министри в държавното управление на Молдова, които са етнически българи от самостоятелния регион Тараклия.
 
Румен Радев акцентира още веднъж упованието на България за опазване на административната целокупност и автономия на регион Тараклия, където е съсредоточена българската общественост. От своя страна министър председателят увери, че промяната няма да се организира без реализиране на единодушие с  българската общественост.
 
Президентът Радев очерта и напъните на България за гарантиране на автономията на българите по метод, по който те да допринесат интензивно за социално-икономическото развиване на страната. Страната ни е подхванала изследване, осъществено от водещи университети у нас, за перспективните специалности, които да се включат в програмата на Тараклийски държавен университет „ Григорий Цамблак “. Това ще притегли младежи, които да развиват умения, съответстващи на актуалните условия на стопанската система и образованието. Българската общественост в Молдова, наброяваща към 60 000 души, е основен детайл от двустранните връзки и разчитаме да се подсигуряват подобаващи условия диаспората да запази националната, културна и езиковата си еднаквост, съобщи Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР